top of page
Søk
Forfatterens bildeBelinda J. Ilies

Komplett guide til hvordan ha tropiske planter inne!

Monstera, Alocasia, Strelitzia, Calathea, Fiolin fiken.. Vi har en tendens til å glemme at de magiske plantene vi har inne i våre nordiske hjem ofte er tropiske planter, og bør behandles deretter.

Her er min grunnleggende huskeliste for å ha tropiske planter inne:


1. Lys

Din tropiske plante ønsker gjerne 16-18 timer sterkt indirekte lys hver eneste dag. Mange av oss tenker kanskje at rommet vårt har nok lys i seg selv, men sannheten er at de fleste av våre tropiske skjønnheter bør stå helt nærme et vindu for å få nok lys. Får planten nok lys, unngår du mange problemer med planten (som skadedyr etc). Selv planter som kan stå i mørke eller halvskygge bør stå i nærheten av et vindu for å stortrives. Vi har ikke så mye lys inne i husene våre som vi tror. Husk at lyset endrer seg gjennom året, så det er lurt å flytte plantene etter lyset! Last ned kompass på tlf din og bli kjent med hvor solen står opp, og hvor den steker mest. Planter blir fort brente får de direkte lys, og dette direkte lyset endrer seg gjennom året. Den perfekte plassen for planten din på vinterstid er kanskje ikke den perfekte plassen for planten din på sommeren. Bli kjent med planten din, bli kjent med vinduene dine, og bli kjent med sola, og hvor den treffer vinduene dine på de forskjellige årstidene. Planten din vil takke deg! Bor du i et hus med lite naturlig lys kan det være lurt å investere i vekstlys dersom du ønsker å ha friske tropiske planter innendørs.

2. Luftfuktighet

Det er luftfuktigheten som får planten din til å se skikkelig fresh ut! Husk at dine tropiske planter kommer fra jungelen (eller drivhus hehe) der luftfuktigheten er til å ta og føle på. Tar du denne tropiske planten hjem i et tørt norskt hjem med varmepumpe kan du fort merke at planten blir crispy rundt kantene og generelt tørker ut. Planter er dekket av bittesmå hull som heter stomata, nesten som porer. Når planten står i god luftfuktighet får den sterkere farger og krever mindre vanning fordi den henter fukt fra luften. Det kan være lurt å ha en fuktmåler i hus, spesielt på vinteren var det veldig tørt hjemme hos oss, og vi merket drastisk forskjell på plantene da vi investerte i luftfukter i høst. Planten rettet seg opp, den fikk større blader, og så rett og slett bare lykkeligere ut! På vinterstid anbefaler jeg derfor å sette planten helt opp mot et vindu, og sette en luftfukter på varmluft like ved. Jeg har mine på 24/7 på vinteren! På sommeren bruker jeg de ved behov, og gjerne ekstra i rom som ikke blir luftet så mye.

3. Vann forsiktig

Det jeg ser oftest rundt om her i landet er planter som er overvannet. Jeg vet, jeg vet - vi elsker plantene våre, og vi vil jo bare gjøre de godt, så vi vanner og vi vanner, og lite vet vi at vi faktisk dreper plantene våre sakte men sikkert.

Mitt beste råd er å ikke følge en timeplan på vanningen.

Planten din er en levende organisme som hele veien er i vekst, og derfor kan den ha forskjellig behov fra uke til uke. For eksempel dersom planten din gir ut et nytt blad, vil den være mer tørst enn vanlig, og omvendt. Å vanne en plante kun fordi det er 7 dager siden sist du vannet den, når planten kanskje ikke er tørst i det hele tatt, kan resultere i at planten får for mye vann, og da oppstår det rotråte som dreper planten din, eller gjør den høyst ulykkelig. Jeg kan gå flere uker uten å vanne min Monstera du ser på bildet over - og jeg kan vanne den to ganger i uken. Så hvordan vet jeg når jeg skal vanne den? Jeg kjenner i jorden! Jeg stikker fingeren heeeeelt ned i jorden og kjenner etter. Er det kaldt og fuktig - da trenger planten ikke vann. Er det varmt og tørt - da vanner jeg, og jeg vanner godt. Bli kjent med planten din og kjenn godt etter i jorden. Ikke kjenn etter bare på toppen av jorden, men helt ned. Plantens røtter spiser på topp og drikker på bunn, det nytter derfor ikke å sjekke bare toppen av jorden.

4. Bruk riktig potte


Det skjer aldri, aldri, aldri at jeg potter en plante i en potte som ikke har hull i bunn. Å bruke riktig potte er superviktig dersom du ønsker å vokse frem en stor og frisk tropisk plante! Det aller peneste jeg ser er en plante som er frisk og har det bra i en potte som er bra for planten, og det tristeste jeg ser er planter som er pottet rett i en pyntepotte. Function over fashion! Her kan du lese mer om potter jeg foretrekker.


6. Unngå trekk

Jeg vet, nå begynner plantene her å bli litt bortskjemte, men greie er at mange tropiske planter freaker ut om de får trekk på seg, dersom trekket er veldig varmt, eller veldig kaldt. Det vil si at de ikke trives nær varmepumpa, ved en ovn, en dør som ofte åpnes på vinteren, eller nær et vindu om vinteren.

7. Sjekk røttene


Jeg potter om alle plantene mine når røttene synes gjennom innerpotta, eller at jeg kjenner nedi planten at nå er det veldig trangt. Har du problemer med planten din? Sjekk røttene. Er de sorte har du nok overvannet og fått rotråte. Du kan du prøve å klippe av det sorte om det ikke er så mye. Friske røtter er hvite. Svaret til planten din ligger ofte i røttene, har røttene det bra, har planten det bra. Når du potter om planten din bør du ha godt drenert jord (jeg bruker kompostjord og tilsetter sand og perlite) og kun øke størrelse på potten med 1 til 2 størrelser per ompotting. Lykke til med din tropiske skjønnhet!



24 702 visninger2 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

2 Comments


gerd.lindstoel
Aug 28, 2021

Jeg har dyrketopp fra frø tre spinkle jacaranda trær, ca 25 cm høye nå. Står på veranda nå, men hva til vinteren


Like

melaniekitt
Sep 07, 2020

Hva slags vekstlys bruker du? kan du anbefale en god LED-pære som egner seg til store grønne inneplanter?


Hilsen Melanie

Like
bottom of page