top of page
Søk
Forfatterens bildeBelinda J. Ilies

Levende jord vs. Gjødsel

Jeg jobber mye med gartneren over alle gartnere; Morten Bragdø. Han lærer meg veldig mye, og dette med levende jord er noe jeg har lært av han. Men hva er det egentlig, og har det noe for seg?

Jeg opplevde massiv forskjell på plantene mine da jeg byttet til levende jord. Det første jeg gjorde var å ta to helt like planter, potte om den ene i levende jord, og la den andre stå i butikkjord mens den fikk gjødsel. Nesten ett år senere filmet jeg forskjellen. Den store er den som stod i levende jord, den lille er den som stod i torv og gjødsel.


Det de fleste ser ut til å glemme dersom plantene ikke trives, er hvor planten henter sin trivsel fra. Fra jorden! Jeg bruker kun levende jord. Helt uten gjødsel. Vi kaller dette for #godvårmetoden. Navnet kommer fra nettbutikken til Morten, godvår.no, hvor jeg handler alt jeg trenger til mine planter.

Hva er #godvårmetoden? Det er å gjøre planter på plantens vis, ikke på ditt vis. Det viktigste i #godvårmetoden er at vi aldri under noen omstendigheter bruker gjødsel. Dette kan overraske mange, og vi forstår dere. Vi skal prøve å forklare det enkelt; gjødsel går inn i plantene og får de til å vokse fort. Dette er ikke naturlig for planten, og det som oftest skjer er at plantenes immunforsvar svekkes, noe som åpner de opp for sykdommer, og ofte dør plantene mens du lurer på hva du har gjort feil.

Vi bruker ikke gjødsel. Vi bruker levende jord. Altså Ø-kompost. I denne levende jorden finnes det bittesmå mikroorganismer som gir planten akkurat den næringen plantene dine trenger. Disse mikroorganismene derimot, de trenger mat. Den maten heter Lupin & HønePøne. En miks vi har laget som er helt naturlig, og gir de sunneste, sterkeste og flinkeste plantene, helt uten sykdommer.

Så, har du problemer med plantene dine må du først svare på dette spørsmålet; står planten din i god, levende jord full av herlige mikroorganismer? Er svaret ja, så er neste spørsmål; får disse mikroorganismene riktig mat? Og til slutt. Får plantene dine godt vann og riktig lys?

Dersom du må svare nei på enkelte av disse spørsmålene vil vi anbefale deg å potte om plantene dine fort som en fei.


4 386 visninger5 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

5 Comments


Belinda Jakobsen
Belinda Jakobsen
Aug 15, 2019

Janneiselin, jeg la inn svar fra morten :)

Like

Belinda Jakobsen
Belinda Jakobsen
Aug 15, 2019

Hei kjemiker.

Du har nok rett i det meste, dersom LHP hadde vært kunstgjødsel eller hønsegjødsel. Da hadde mineraler blitt tatt opp som ioner. Som for eksempel når nitrationer fra gjødsel tvinger et K-ion til å bytte plass på rotoverflaten, eller rhizoplanet som den heter.

Du har også helt rett i at alle stoffene du nevner som makronæringstoffer også finnes i LHP.

Det er formelle krav til innholdsfortegnelsen som gjør at vi må deklarere NPK. Men som du ser så er nitrogenet oppgitt blant annet i totalnitrogen. Noe som i LHPs tilfelle innebærer tilstedeværelsen av nitrogen som del av feks proteiner.

Disse stoffene, NPK og mange flere finnes i nesten alt organisk materiale, og naturligvis også i LHP.

Den store…

Like

janneiselin
Aug 14, 2019

Rettelse: Ser ordet makronæringsstoffer har blitt til mikronæringsstoffer av stavekontrollen. Og det er et helt annet kapittel, men det kan vi ta en annen gang🤪

Like

janneiselin
Aug 14, 2019

Hei! Blir litt forvirret når jeg leser dette innlegget. For det første fordi du skriver at du ikke bruker noe gjødsel på plantene dine... da må du sjekke innholdsfortegnelsen på «lupin & høne pøne». Hva inneholder den? Jo akkurat de samme grunnstoffene(bla. nitrogen, fosfor, kalium osv) som plantegjødsel. Dette er grunnstoffer som en hver plante trenger for å leve. «Lupin & høne pøne» inneholder disse grunnstoffene. Som er helt nødvendig for at planten skal leve. Disse er mikronæringsstoffer for planten og er uunnværlige. Ingen mikroorganismer kan forandre dette. Dette er ren kjemi. Disse grunnstoffene er helt like om de kommer fra en pose merket «høne pøne» eller en flaske merket plantenæring. Den kjemiske sammensetningen er helt lik, eneste forskjell kan…

Like

Ida Lyngbakken Indahl
Ida Lyngbakken Indahl
Jul 26, 2019

Hei! Har fått masse inspirasjon fra instagramen din. Men jeg lurer på hva slags sand du bruker i pottene dine? Og hvorfor? Hva er forskjell på dette og leca? Jeg skjønner ikke hvorfor man skal bruke noe av det, da dette ikke er naturlig i naturen for planten? Og hvordan får da planten til å drikke fra skåla hvis det er et lag med sand/leca i bunn? Har heller ikke funnet sand på noen plantesenter.

Like
bottom of page