top of page
Søk
nfl401

Sette blomsterløker på høsten

Det mange ferske hageeiere (som meg) ikke vet, er at høsten er det perfekte tidspunkt å gjøre bed og potter klare for våren! Fra September til November er det tid for å sette blomsterløk, tulipaner, krokus, snøklokker, perleblomster og påskeliljer for eksempel er fine vårblomstrene løk å sette nå på høsten. Om du foretrekker å se film om dette, kan du se instagram @nathaliefli for igtv film om setting av blomsterløk.

Når bør man sette løkene? De fleste hage og plante butikker vil selge løker etter sesong, dermed blir det lett å vite at du får riktige løker, som skal settes på høsten, om du går i butikkene rett før du skal sette dem. Løkene bør ikke ligge til lagring, få de i jorden så fort som mulig.

Jo tidligere på høsten du planter løkene, jo bedre tid får de til å sette røtter og være klare for vinteren, men du kan sette løker så lenge det er mildvær. Husk at for nybegynnere er hage mye "prøving og feiling" og learning by doing, så ikke bli fortvilet om det ikke blir perfekt på første forsøk, det kommer nye sesonger og nye muligheter.

Hva bør man vite før man setter løk? Velg blomsterløk som passer klimasonen der du bor. Finn ut hvilken klimasone du bor i her. Du bør også velge sorter etter hvor lenge du ønsker blomstring, her kan ditt lokale hagesenter hjelpe deg godt på vei. Blomsterløk må ha godt drenert jord, om jorden er for våt vil løkene råtne før de rekker å blomstre. Jord med god næring, og gjerne litt sand gjør seg også godt. Du kan sette løk både i bed, potter og på plen, det viktige er at det er god jord og god drenering. Litt sol i ny og ne er ikke dumt og med eksempelvis høye tulipaner bør man plante litt i le for vær og vind. Planter du i potter kan de settes inn i garasje eller lignende for å kontrollere temperatur og frost. Planter du i bed eller lignende, bør du ha tilgjengelig hageavfall, løv og lignende å legge som dekke over, for å isolere og hindre at løkene fryser.

Hvordan sette blomsterløkene? Det er noen forskjeller fra løk til løk, så les alltid på pakken eller på nettet om løken du skal sette. En tommelfinger regel er å sette løken to til tre ganger så dypt som løken er høy. Avstand mellom løkene kan variere, både etter type, spredningsgrad og etter ønske. Om du vil ha en liten farge eksplosjon å se frem til på våren, kan mange løk settes i en klynge og blandes. Noen blomster, som påskelilje vil også være med å holde borte hjort eller rådyr som spiser fra bedene på våren. Vær obs på at høstløk som du ønsker skal komme igjen flere sesonger, gjerne bør plantes med litt bedre avstand. Viktig også å ikke klippe ned blomstene du vil skal komme igjen, men la de råtne ned i jorden, da får blomsterløken næring den trenger for en ny sesong med blomstring. I tiden etter du har satt løkene bør du vanne jevnt, fortsett med det frem til høstregnet kommer. Vanningen stimulerer rotvekst og gir løkene en bedre sjanse til å overleve vinteren. Blomsterløkene trenger faktisk en kald vinter for god blomstring til våren, men de overlever ikke uten å ha satt røtter før frosten slår inn. Mange hagesentre foreslår gjødsling i tiden etter setting, vi i Plantemagasinet bruker ikke gjødsling, men holder oss til naturlige metoder. Dette blir opp til hver enkelt, undersøk hva som passer best for deg.

Et siste godt tips er å skrive ned hva du har plantet hvor, til våren kan du gjerne allerede ha glemt hva som er hva, og da er det vanskelig å finne igjen favoritten. Senere i uken kommer vi med anbefalinger av våre favoritt blomsterløker å sette denne høsten. Så det virket vel ikke så vanskelig som man kunne tro vel? Vi nybegynnere kan til og med få til dette! Har troen på oss! Har du satt blomsterløker i høst?

1 001 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page